Ajánló,  Zene

Albumajánló 2020 – 1. rész

A 2020-as évben rengeteg művészi alkotás látott napvilágot, ez a zenei színtéren sem volt másképp. A koncertek lecsökkentek, ezáltal megjelentek néhányaknál a stúdió/streaming kontentek, de előtérbe kerültek az albumok is. Az utóbbi hónapokban találkozhattok már különböző lemezekkel az oldalunkon, most viszont az egész évből szedtünk össze hallgatnivalókat. Elsőként nézzük a magyar frontot, a teljesség igénye nélkül.

Carson Coma – Lesz, ami lesz

Megjelenés: 2020. 10. 15.

Múltidézés a jövőből, páratlan köszöntések, dzsessz és blues; hirtelen így jellemezném a fiatal banda második nagylemezét. Az elsővel ellentétben, ami a Corduroy Club címet viselte, itt már csak magyar nyelvű dalokat találhatunk – egy kivétellel, hiszen a rajongók legnagyobb örömére megszületett az olasz szövegű Il coccodrillo. A CD mellett, sárga bakelitek is elérhetőek azok számára, akik fizikai formában szeretnék az albumot birtokolni.

OHNODY – Egy Igaz Szerelem

Megjelenés: 2020. 01. 24.

Hegyi Dórinak, művésznevén Ohnodynak, szintén ez volt az első magyarul készült projektje. A 2018-ban Hideg címmel kiadott kislemezt, 2019-ben követte az Egy másik életben, majd tavaly év elején megjelent a hét dalt magába foglaló album is. Dóri nyilatkozata alapján, az alkotás hátterében az áll, hogy először mindenkinek a saját igaz szerelmét, vagyis önmagát kell megtalálnia, így tudunk magunkon kívül mást szeretni.

Fran Palermo – Crocodile Juice Bar

Megjelenés: 2020. 03. 31.

A 2011-ben alakult zenekar már a karrierje elején különleges, egyedi hangzásvilágot képviselt, ez pedig a harmadik nagylemezükön sincs másként. A megszokott hangzástól eltekintve, mégis érezzük a különféle hangulatokat, és ugyanúgy érezhető az újdonság varázsa. Néhány dalt az angliai a Toe Rag Studiosban rögzítettek, analóg technikákkal, eszközökkel, amelyek az 1960-as, 1970-es évekből maradtak meg.

Péterfy Bori & Love Band – Szikra

Megjelenés: 2020. 06. 22.

Az elképesztően energikus Péterfy Bori és bandája 2020-ban hetedik lemezét jelentette meg 10 új és 2 már ismert zeneszámmal. Ahogy ők fogalmaztak: „Amikor bezárt a világ, mi csináltunk egy lemezt.” A közreműködő előadók között van a rapper Saiid, és a címadó dalban pedig Pándi Balázs egy hatalmas dobszólóval bukkan fel. A novemberi lemezbemutatót, idén márciusra halasztották el.

Lazarvs – Lazarvs

Megjelenés: 2020. 09. 21.

Sokakat megdöbbentett, amikor 2019-ben az addig Apey & The Pea néven működő együttes, tíz év után bejelentette, hogy nevet változtatnak. A zenei korszakváltás okából, szinte teljesen új arculattal léptek fel, viszont a metál köreiben mozognak továbbra is. Így aztán kevésbé meglepő, ha azt mondjuk, miszerint a 44 perces self-titled anyag hozza az elvárt szintet, sőt talán túl is lépi.

Apey – Book of Changes

Megjelenés: 2020. 11. 23.

Ha már a háromtagú zenekarról szó esett, kár lenne kihagyni a sorból a frontember, Áron András ’Apey’ negyedik szólóalbumát. A 12 szám – amiből kettő duett Schoblocher Barbival – az előadó személyes változásait közvetíti, hullámzó lelkületű történeteket tár elénk, mindezt egy eléggé bensőséges hangulatban.

Jetlag – Emlékbe

Megjelenés: 2020. 03. 12.

A zenekar 2018-as debütáló lemezét, – ami a Check-In címet viseli – követi ez a korong 11 zeneszámmal. Egy tudatosan felépített sorrend halad végig, amiben találhatunk egy Soerii&Poolek feldolgozást, egy közreműködést Nemazalánnyal és Jumodaddyvel, – eredeti és VIP remix verzióban – de szintén rákerült az Ecküvel előadott 2019-es Strand Fesztivál himnusza, az „Ami itt történik, itt is marad”. A lemezbemutató a megjelenés napjára volt tervezve, de erre végül csak szeptemberben került sor.

Dzsúdló – Fotofóbia

Megjelenés: 2020. 04. 03.

Az elsőre furcsának tűnő művésznévvel alkotó Dzsúdló, 2019-ben tűnt fel első kislemezével, azóta pedig a magyar pop élvonalába tört zenéivel, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a tavalyi év végén megnyert MTV EMA díja. A projektben magán az előadón kívül egy producer, Tembo is részt vesz. Ezenfelül a Fotofóbián vendégeskedik még két közreműködő; Lil Frakk és Young Majré, akikkel már nem először dolgoztak együtt. Egy igazi debütáló anyagról van szó, mind a 10 dal témája személyes élményekből, érzésekből inspirálódott.

További magyar albumok: Saya Noé – Museum of Sins, mius – Études de Battements, Belau – Colourwave, Platon Karataev – Atoms, Kiscsillag – Tompa kések, Galaxisok – Cím nélküli ötödik lemez + Történetek mások életéből, Hó Márton – Tegnap majdnem eltalált egy meteor, USEME – Üveghegy, Slow Village – Úton, Krúbi – Ösztönlény, Lil Frakk + D. Koms – Kutyavásár, Kapitány Máté – (y)

Egy hozzászólás

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.