Egészség, sport

Érkezik a tél

Vége a nyárnak, kezd hűlni az idő, de a sportolástól a hideg sokakat nem riaszt el. 

Mint minden más szempontból, a sportéból is fel kell készülnünk az egyre kényelmetlenebb időjárási viszonyokra. Különösen kell figyelnünk arra, hogy sportolás közben az intenzív légzés miatt a hideg levegőt ne közvetlenül a szánkon szívjuk be, érdemes eltakarni erre speciálisan kifejlesztett sportmaszkokkal, melyek a hideget megszűrik, de nem akadályoznak a légzésben. 

Egy másik fontos dolog az ízületek megfelelő védelme a hidegtől, futás közben célszerű például a térdet, bokát, csípőt, csuklót egy plusz réteggel eltakarni, ugyanis ha ezen részek megfáznak, később nem fogják megfelelően szolgálni a testünket. Fájdalmakhoz vezethet, illetve könnyebb kopáshoz, mely akár súlyos esetekben protézist is eredményezhet.  

A szabadban való sportolás intenzitását érdemesebb télen csökkenteni, ezzel nem csak az ízületeket, de az immunrendszert is kíméljük. Érdemesebb rövid és laza edzéseket tartani. 

Sokan az év utolsó, majd első hónapjaira teljesen elvonulnak a szabad levegő elől, például egy edzőterembe, azonban nem árt néha akár egy sétával átmozgatni magunkat. Nem csak a testünknek tesz jót, de fejünket is ki tudjuk szellőztetni, nem beszélve a hamarosan megjelenő szebbnél szebb karácsonyi fényekről. 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.