Egyéb

A francia konyha


A francia konyha saját jogán híres. Az alaposság, az ízek harmóniája, az otthoni alapanyagok, a tökéletességre törekvés mind-mind jellemzik az „ízek fellegvárának” tekintett országot. Az újdonságokban, és a hagyományos ételekben egyaránt úttörőnek számító népnek a szó szoros értelmében történelmi gasztronómiai hagyományai vannak. 

A világszerte híres reggeli péksütemény, a croissant, amely a franciákkal fonódott össze, valójában hosszú utat tett meg, amíg a francia pékségekbe került. Ez a finomság valójában Bécsből származik, és a város török ostroma után készítettek először ilyet; megcsúfolandó a törököket a kifli – azaz félhold – formával. Franciaországba Marie Antoinette közvetítésével került, aki nagyon szerette ezt a különlegességet. Ma előszeretettel fogyasztják tejeskávéval.

A főétkezés esetében lehet modern „falatkákat” és „hagyományos” levest is enni előételnek. Mindenesetre a francia az egyik olyan nép – a magyar mellett –, amely nagy mennyiségben fogyaszt különböző leveseket. Ezen előételek között is vannak világhíres fogások. Ezek közé tartozik a bouillabaisse, amely a halászléhez hasonlít, csak kicsit sűrűbb annál. Lehet előételként, vagy akár bőséges egytálételként fogyasztani. A legjobban a provence-i konyha készíti.

A húsok elengedhetetlen kísérői a különféle mártások nagy választéka. A franciák egyik közkedvelt mártásalapanyaga a majonéz, amely állítólag Richelieu bíboros szakácsához fűződik, s amit egy győztes csata emlékére nevezett el a bíboros „mahonnaise”- nek, s ami egy nyomtatási hiba révén lett „mayonnaise”. A másik alapmártás a béchamel, amely a tej – vaj – liszt hármasából áll, s amelynek számtalan variációja létezik. A vacsora legalább 3 féle sajt és kísérő gyümölcsök fogyasztásával zárul. Franciaország „sajt-nagyhatalom”; megközelítőleg 400 féle sajtról beszélhetünk. Elég csak a Camembert-re vagy a Roquefort-ra gondolni. Előbbi a nagy francia forradalom idején született, utóbbi pedig 1411-ben kapta meg végső formáját, amikor Nagy Károly egyezményben biztosította a város lakóit az említett sajttal kapcsolatban.            

-Bohus Gabriella                                                                                              

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.