Egyéb

A Marvel Cinematic Universe

Gondolom, mindannyian ismerjük a Marvel Moziverzumát, azaz az MCU-t. Ennek a hosszú, bizonyos szempontból filmsorozatnak része például a mindenki által jól ismert Vasember, Thor, Amerika Kapitány, vagy éppen Bosszúállók filmek. De miben rejlik ennek a stúdiónak a sikere? Nevezhető vajon a Marvel művészeti ágnak?

Azok kedvéért, aki esetleg nem igazán lennének képben a Marvel filmekkel, kezdjünk egy kis általános ismertetővel. A moziverzum jelenlegi állapota szerint 25 darab filmből és 3 darab sorozatból áll. Nagyon sok ember egyszerűen csak úgy nézi ezeket a filmeket, ahogyan megjelennek, teljesen önálló történetekként. Mivel a Marvel filmeket 4 fázisba osztotta a stúdió, ezért ez az első fázis filmeivel még megvalósítható, egészen az első Bosszúállók filmig, azaz az első fázis végéig, amikor az első két Vasember film, az első Thor, A Hihetetlen Hulk és az első Amerika Kapitány film története összekapcsolódik. Ha valaki tényleg csak egy délután filmezést akar, akkor még meg lehet nézni úgy ezt a filmet, hogy nem látta az előzményeket. A második fázis már nem annyira egyszerű, innentől szükséges az előzmény filmek ismerete, leginkább mert a hat filmből 4 folytatás (harmadik Vasember film, második Thor és Amerika kapitány filmek), illetve megjelenik kettő új egyedi film, A Galaxis Őrzői és A Hangya. És persze ezek mellett elmaradhatatlan a második Bosszúállók film, amiben az új önálló filmes karakterek nem jelennek még meg, azonban több később fontos karakternek (például Wanda és Vízió) ebben a filmben van az első megjelenése. A második fázis végül A Hangya debütálásával lezárul, majd a harmadik Amerika Kapitány film megjelenésével elkezdődik a harmadik fázis. Ez a film, sokak által úgymond „ötödik” Bosszúállók filmként is emlegetett, mert ugyan Amerika Kapitány a főszereplő, de nem csak a második Bosszúállók filmben történtek következményeit szenvedi meg a szuperhős csapat, hanem ebben a filmben ismét jelenik meg teljesen új karakter/olyan karakter, akinek csak egyedüli filmje volt. A harmadik fázis eddig a legnagyobb, majdnem duplaannyi filmből áll, mint az előzőek és egyre fontosabb lesz az előző filmek történetének ismerete. A harmadik Amerika Kapitány filmet követően jön a Doktor Strange, Galaxis Őrzői 2, első Pókember film, harmadik Thor film, Fekete Párduc, második Hangya film, Marvel kapitány és két további Bosszúállók film, amik határozottan az egész MCU tetőpontjai, de erre majd később még visszatérünk. A harmadik fázis a második Pókember filmmel zárul le, majd belépünk a negyedik és jelenleg alakuló fázisba. Eddig kettő film jelent meg, ami ide tartozik – a Fekete Özvegy film (körülbelül egy év csúsztatással) és a Shang-Chi, azonban én mindenféleképpen szeretnék itt hangot adni, a három sorozatra is (The Falcon and The Winter Soldier, WandaVision és Loki), majd ezekhez tartozni fog még 9 további film és egy sorozat.

De miben rejlik a Marvel sikere? Fent a filmek kiadási sorrendje szerint csináltam a listát, azonban van egy másik sorrend, ami sokkalta jobb és könnyebben érthető egy néző számára, akit tényleg érdekel az MCU. Ezt a sorrended nem fogom már leírni, bőven elég hosszú volt az előző is, viszont egyszerűen elég beírni a keresőbe azt, hogy „MCU időrendi sorrend” és az első feldobott link már tökéletes a célra, vagy akár a lenti kép alapján haladni. Miért más az, ha így nézi meg valaki a filmeket? Ahogyan előzőleg mondtam, attól függetlenül, hogy szükséges, vagy legalábbis erősen ajánlott ismerni az előző filmeket, nem kötelező. Annyira érthető és élvezhető enélkül a tudás nélkül is, hogy csak délután/este megnézzünk valamit. Viszont, ezek a történetek egymás mellett párhuzamosan, egymás után vagy éppen egymás előtt játszódnak. A stáblistában mindig van legalább 2-3 jelenet elrejtve, ami egy másik filmre utal, ezek segítségével a sorrendet is lehet akár követni. A Marvel szépen lassan, de eszméletlenül részletesen, 10 év alatt felépített egy olyan történetet, ami végül a két utolsó Bosszúállók filmben (Végtelen Háború és Végjáték) teljesedik ki. Persze egy 20 filmből álló sztoriba néha bele lehet kavarodni, néhány lyukat hagyhatnak benne, de nem lehet azt mondani az MCU-ra, hogy nincsen kellőképpen jól felépítve. Ha valaki időrendi sorrendben nézi a filmeket, teljesen más érzései vannak ezután a két film után, mint valakinek, aki látta a fontosabb karakterek önálló filmjeit és beül a moziba a például kicsivel több mint 3 órás Végjátékra. Az MCU képes volt egy olyan film láncot megalkotni, ami mindenki számára élvezhető, aki nem veti meg a szuperhős műfajt.

ipXtr3J
A filmek időrendi sorrendben, illetve kapcsolódásuk szerint, egészen az Infinity War című filmig

Végezetül pedig – nevezhető-e az MCU művészeti ágnak? Igazából én erre azt válaszolnám, hogy igen, nevezhető és szerintem pontosan azért, amiben a sikere is rejlik. Ahogy mondtam, minden film kezelhető külön és az összes kezelhető egy teljes sztoriként. Lehetőséget nyújt arra, hogy csak egy laza délutáni filmezés legyen belőle, vagy akár az egész család szeresse. Emellett pedig a karakterek és a történet nagyon jól megtervezett és felépített (eltekintve attól, ha néha-néha baki van benne, talán a 20+ film során van annyi hiba, mint egy 3 részes filmsorozatban), kétségtelenül korunk egyik legnagyobb filmes világáról beszélünk, ha a Marvel moziverzum a téma.

Végül pedig, tanács azoknak, akik még nem csöppentek bele az MCU-ba, de esetleg kíváncsiak arra, hogy miért is ilyen jó. Mindenféleképpen azt mondanám, hogy az első Vasember filmmel kezdjen az, aki teljesen új ebben a világban, aztán pedig lehet folytatni esetleg a második Vasemberrel, vagy éppen a Thorral. Nem feltétlen jó ötlet egyből az Amerika Kapitányt nézni, mert saját tapasztalatból, nem a legjobb első benyomás. Személy szerint én elaludtam rajta, pedig nem is elsőnek néztem. Ha ezek a filmek tetszenek és szeretne az ember tovább haladni, mindenféleképpen az időrendi sorrendet ajánlom. Minden filmet nézzetek meg, ami az első fázisban van, majd pedig az első Bosszúállókat, onnantól pedig már fontos egy internetes lista szerinti sorrendben menni – így a történet szerinti sorrendben halad az illető és a lehető legjobb élményt nyújthatják a filmek.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.