Egyéb,  Életmód

Elfogadás

                Szerintem abban mindannyian egyetérthetünk, hogy beléptünk abba az élet- és társadalmi korba, amikor ennek a témának az eddigieknél is nagyobb a szerepe és nagyobb hangsúlyt kell adni. Ha valaki úgy érzi, hogy társadalmilag nincsen elfogadva és/vagy saját magát se tudja elfogadni, akkor pokoli éveknek néz elébe pláne akkor, ha nem talál semmilyen segítségre.

                Kezdjük először azzal, hogy miért is fontos az elfogadás? Ebben a korban kezdjük el keresni önmagunkat és ebben a korban jöhetünk rá olyan dolgokra, amik miatt úgy érezhetjük, hogy különbözünk a társadalmuk nagy részétől. Az emberek a legapróbb dolgok miatt képesek valaki felett ítélkezni – ha kicsit máshogy beszél, mint általában mindenki, nem tud normálisan kimondani szavakat, vagy hangokat. Ha nem úgy néz ki, mint amit a társadalom alapnak elvár, vagy mint a hollywoodi színészek, ha esetleg mozgásbéli nehézsége van valakinek, ha egyszerűen a szerelmet saját magának nem úgy képzeli el, ahogyan azt a többi ember teszi és még nagyon sok minden más miatt találkozhatunk társadalmi elutasítással az életünk során. Azonban, akik abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy nekik ilyen dolgokon nem kell keresztül menniük sokszor nem tudják/akarják átérezni azt, hogy min mehet keresztül a másik. Hogy tud valaki elfogadó lenni másokkal szemben? Mindenekelőtt, az illető próbálja meg megérteni a másik embernek a helyzetét. A fent felsorolt esetek nagy részében magának a személynek is nagyon nehéz lehet elfogadnia saját magát. Nem néz ki úgy testben ahogyan a többség? Lehet a fiatalkori éveit azzal fogja tölteni, hogy utálja ahogyan kinéz és megpróbálja megváltoztatni azt, hogy megfeleljen másoknak, majd miután az bekövetkezett még nagyon hosszú út van addig, amíg képes megfelelni saját magának. Nagyon sokszor ez szokott lenni a táplálkozási zavarok elindítója, mert az illető úgy érzi, ez kell ahhoz, hogy a közösség része lehessen és boldog legyen. Beszédzavara van valakinek? Lehet otthon órákon keresztül próbálja kiküszöbölni folyamatos beszédgyakorlatokkal és amikor az ezredik próbálkozásra se sikerül neki úgy kimondani egy adott dolgot, ahogyan azt elvileg kéne, akkor utálni fogja magát érte. És sokszor az embereknek, akik ilyen és még akár sok más dologgal küzdenek csak egy olyan légkör kell, ahol elfogadottnak érzik magukat, ahol nem azt hallják és látják, hogy hogyan kéne lennie a dolgoknak, hanem azt, hogy teljesen jók úgy ahogy vannak és nem kell azért megváltozni, hogy boldogok lehessenek. Így lassan, de biztosan megindul egy folyamat, aminek a során az illető végül képes lesz saját magát is elfogadni.

                Összefoglalva, az elfogadás egy nagyon nagy és fontos része az életünknek. Ha valakit nem fogadnak el, akkor nagyon sok szenvedésen megy keresztül és az egész helyzet miatt depresszióba eshet, onnan pedig nagyon nehéz a visszaút. Tartozunk annyival az embertársainknak, hogy ha valamiben mások, mint a többség, éreztetjük velük azt, hogy pontosan ugyanannyit érnek ők is.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.