Egyéb

Iskolakezdési útmutató

A nyári szabadság után hajlamosak vagyunk úgy érezni magunkat, mintha a szeptemberi iskolakezdéssel egyidejűleg beledobnának minket a mélyvízbe. Természetes, hogy elsőre nehéz visszarázódni a körforgásba, így most adunk pár ötletet és tanácsot, amikkel könnyebb lesz ezt megvalósítani.

Figyelem

Ezzel a szóval most nem egy veszélyre szeretnénk felnyitni a szemeteket, hanem arra, miképp mennyire fontos a tanórákon való koncentráció. Sokszor bizony fárasztó lehet, főleg ha az első és utolsó órákat nézzük, azonban teljes mértékben megéri, mintsem más felesleges tevékenységet űzni. Egyrészt otthonra is kevesebb feladat marad, másrészt a tanárok is jobban örülnek és értékelik, amikor nem csak a falnak beszélnek.

Jegyzetelés

Ha az előző pontot kipipálhatjátok a listátokon, nem árt a jegyzetírással folytatni. Persze sok órán kötelező, vagy éppen magától értetődő, azonban az sem mindegy, milyen feljegyzés születik. Ne féljetek színeket, különböző jelzéseket, bekezdéseket használni, amikkel az írásotok is sokkal áláthatóbb, ráadásul a tanulásnál is használhatóbb lesz.

Idő

Talán a legfontosabb az ember életében a megfelelő időbeosztás – hiába hangzik közhelyesen ez a kijelentés. Nem árt, ha a szabad perceidet, esetleg óráidat is hasznosan töltitek el a suliban. Átolvashatjátok a már szépen elkészített jegyzeteiteket, vagy körülnézhettek a könyvtárban további tudás után kutatva.

Tervezés

Egy naptár, esetleg egy füzet nem csak a tanárok, hanem ugyancsak a diákok hű társa lehet. Feljegyezhetitek a dolgozatok napját, a beadandók leadási határidejét, sőt az iskolán kívüli programokat szintén, hiszen így egyértelműen látható lesz, mennyi szabadidőtök marad.

+Dolgozatírás

A legegyértelműbb tanács, hogy készüljetek fel megfelelően, mivel a tudás birtokában kevesebb ok van az aggodalomra. Azonban ha az izgalom még így is hatalmas feletettek, nem árt pár nagy levegőt venni, majd nyugodtabban nekikezdeni a dolgozatnak. Esetleg ha a kiadott idő előtt befejeznétek, győződjetek meg arról, hogy a válaszaitokban biztosak vagytok. Ezzel szemben, amikor nem tudtok valamit, akkor se vigyétek ki üresen a lapot. A nem teljes, illetve rossz válasz is jobb, mint a semmi, a tanárok pedig már az igyekezetet látják és értékelik.