Egyéb,  Életmód

Jótékonykodás a karácsony közeledtével

Karácsony felé közeledve valószínűleg találkoztatok már különféle jótékonysági akciókkal.  Az egyes civil szervezetek, a média az ünnepekhez közeledvén egyre gyakrabban szólítja meg az embereket, adományokat gyűjtenek, melyeket eljuttatnak az arra rászorulóknak. A világon azonban számos olyan kezdeményezés is létezik, mely sajátos, egyedi arculatát választja a segítségnyújtásnak, mely nemcsak az ünnepekhez kapcsolódik, hanem egész évben támogatja a szűkölködőket.  Szerintem az ilyen, átlagostól eltérő események többeket képesek rávenni a szükségben lévők megsegítésére. A karácsonyi készülődés folytán kicsit utána néztem, hogyan hívják fel a figyelmet és ösztönzik az embereket másokon való segítésre, a világ kis szegleteiben.

Heifer International

A világon sajnos továbbra is égető probléma az éhezés és a tápanyagszegény étkezés. Ez különösen igaz Afrika és a harmadik világ országaira. A Heifer International egy 2019-ben megalapított szervezet melynek célja az éhezés fenntartható módon történő csökkentése.  Ahelyett , hogy egyszerűen csak ételt adományoznak, haszonállatokat telepítenek  egy-egy családhoz, akik felnevelik azokat ezáltal  képesek tejet, tojást, mézet és egyéb hasznosítható  termékeket előállítani. Ezeket később eladják vagy felhasználják. Egy kikötés van csupán: a családok által nevelt állatok első utódait egy másik családhoz kell eljuttatniuk és segíteniük kell tanítani közösségüket, hogyan tudják fenntartani magukat, amellyel egy véget nem érő körforgást hoznak létre.

Project Linus

Ez a szervezet súlyosan beteg, traumát átélt gyerekeken igyekszik segíteni, kézműves takarók és plédek adományozásával.  Céljuk kényelmet és biztonságot nyújtani ezeken a takarókon keresztül, mialatt a gyerekek előnyére váló, vicces és kreatív ügyködésre buzdítják az érdekelt közösséget.

Give a Day Global

„Adományozz egy napot a nyaralásodból a közösségnek”

A GADG nemzetközi turistákat ösztönöz egynapos önkénteskedésre. Hiszik, hogy a világon mindenkinek joga van a tanuláshoz, egészséges ételhez, orvosi ellátáshoz és fenntartható környezethez. Céljuk elérése érdekében számos helyi szervezettel karöltve igyekeznek hasonló értékekkel rendelkező emberekkel napról napra jobb hellyé tenni a világot. Oldalukon számtalan lehetőség közül válogathatunk, legyen szó házépítésről, nyelvoktatásról, állatmentésről vagy egyszerűen csak a helyiek inspirálásáról, a szervezet segítséget nyújt a világ legtöbb pontján.

Ha már körbejártuk a világot, térjünk vissza kicsit Magyarországra!

Amigos a Gyerekekért

Az Amigos egy egyetemistákból álló nonprofit szervezet.  A súlyosan beteg gyerekeket igyekeznek motiválni a gyógyulásra hasznos eszközökön például a nyelvtanuláson keresztül. Mivel maguk az egyetemisták is diákok még, így a gyerekekkel barátként tudnak bánni. Fontos számukra, hogy egy-egy Amigo vidáman és lelkesen tudja munkáját a kórházakban teljesíteni. A több, mint hét éves szervezet az ország már öt városában, jelenleg 153 aktív Amigoval teszi színesebbé a beteg gyerekek mindennapjait

Végül, de nem utolsó sorban, a Budapesten működő MikulásGyár!

A MikulásGyár Budapesten az 56-osok terén és a Pólus Centerben található meg, december 1. és 21. között. Elsősorban tartós élelmiszereket, tisztálkodó szereket és édességet kérnek az adományozóktól.  A hatalmas, átlátszó falú iglura emlékeztető épületben mikulás és manóruhába öltözött önkéntesek szortírozzák és csomagolják az adományokat a rászorulóknak. Szerintem maga az ötlet és a kivitelezés is csillagos ötös az ötletgazdák részéről.

Manapság egyre jobban azt sulykolják belénk, hogy mindinkább magunkkal foglalkozzunk, és évről évre egyre több pénz dobjunk ki feleslegesen, giccses karácsonyi ajándékokra, melyekre szeretteinknek nem igazán van szüksége. Holott, ha kicsit nyitottabb szemmel járnánk, észrevennénk számtalan olyan embert, akiknek (nemcsak) ebben az időszakban óriási segítséget jelentene egy-egy új ruhanemű, tartós élelmiszer vagy csupán egy pohár meleg tea és baráti szó. Bíztatlak benneteket, hogy járjatok ti is nyitottabb szemmel és segítsetek bárhogyan olyanokon, akiknek máshogy nem megy.

Kívánok Kellemes Ünnepeket és Boldog Új Évet az MGM Csapatának Nevében!

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.