Életmód,  Otthon,  Receptek

A kávék világa

Úgy érzed képben vagy a kávék világában? Ha a válaszod igen, akkor azért olvasd el, ha pedig nem most megismerheted őket. A következő sorokban előkeressük a legnépszerűbb koffeintartalmú ital különböző változatait.

Eszpresszó

A 19. századi Olaszországban megálmodott eszpresszó mára már a legtöbb kávé alapja. Általában 30 ml-es, vagyis egészében a csésze 2/3-át tölti ki. Jellegzetessége az elkészítése során képződő természetes habszerű krém. Akiknek egy adag esetleg nem elég, választhatják az intenso vagy a lungo változatot is. Előbbi az eredeti adag kétszerese, amíg az utóbbi háromszorosa.

Eszpresszó

Kapucsínó

A kissé fura magyarosítás ellenére sokak kedvelt kávés itala a kapucsínó. Az eredeti olasz recept harmadolt arányokban dolgozza fel az összetevőket, amik az eszpresszó, forró tej és a tejhab.

Kapucsínó

Eszpresszó macchiato

Különlegessége az egyszerű eszpresszóhóz képest, hogy a végeredményhez tejhabot is felhasználnak, hiszen a macchiato lefordítva “foltost” jelent.

Eszpresszó macchiato

Latte

A jól ismert tejeskávé, amiben több a tej, mint maga a kávé. Európa különböző területein sokféle névváltozata van, azonban a “cafe au lait” az egyetlen, ami leginkább eltér. Úgyhogy, ha így van feltüntetve ugyanarra számíthatunk, mint a latte esetében.

Latte

Latte macchiato

Az előbbi verzió fordított alakja; előbb a kávé kerül a pohárba, majd ezt követi a tej, ezáltal lesz foltos a folyadék. Ugyanakkor több tejhabot, és kevesebb eszpresszót foglal magába.

Latte macchiato

Americano

A rövid kávé párja, az americano, vagyis a hosszú kávé. Az eszpresszó forró vízzel tompított társa, így gyengítve az erősségét.

Americano

Melange

A cukor nélkül is édes melange fő eleme a pohár aljára csurgatott méz, amit a habosított tej, majd a lefőzött kávé követ.

Frappucino

Az igazi nyári frissitő koffeinrajongóknak. A kávé folyékony tejszínnel és cukorral való elkeverése mellett olykor jégkockát is tartalmaz a megfelelő hűvös hőmérséklet eléréséhez.

Frappuccino

Ristretto

Az eszpresszóval megegyező mennyiségű őrölt kávé vegyítése lényegesen kevesebb, megközelítőleg 20 ml vízzel. Ezáltal következik be erősebb, markánsabb ízvilága.

Ristretto

Caffé Crema

Az olasz elnevezés magyar megfelelője a “krémes kávé”. A dupla eszpresszó tetejére tejszínt öntenek, ami így krémessé varázsolja.

Flat White

Új-Zéland saját kávéja, ami az 1970-es években debütált, a kapucsínó alternatívájaként. Annyiban tér el, hogy ez a változat nem tartalmaz habosított tejet.

Nektek melyik a kedvencetek? Írjátok meg kommentben. 🙂

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.