Életmód,  Tudomány

Mi is a boldogság?

„A boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

– Delia Steinberg Guzmán-

A boldogságunkért nem csak mi magunk felelünk, hanem bizonyos hormonok összjátéka is befolyásolja hangulatunkat.

Endorfin

Az endorfin nevű hormon egy opioid peptid, egy fehérje, mely a gerincesek agyalapi mirigyében termelődik. Fizikai hatásokra változik a szintje a szervezetben. Ilyen fizikai hatás lehet például egy izgalmi állapot (pl.veszélyhelyzet), fájdalomérzet, fűszeres ételek fogyasztása, orgazmus, stressz, lelkesültség. Az endorfin hasonlít az ópiátokhoz, fájdalmat csillapít, kellemes érzést idéz elő. 

Endorfin-> endogén morfin, a testünk által előállított morfin.

Fájdalom esetén endorfinok szabadulnak fel, ezek megakadályozzák az idegsejteket abban, hogy további fájdalomingert továbbítsanak. Gátolják a neurotranszmitterek (ingerület átvivő anyagok) érzékelését, mely további dopaminfelszabaduláshoz vezet. Ez okozza a függőséget.

Dopamin

Neurotranszmitteri funkciója sokoldalú: szerepe van a mozgás koordinálásában, a motivációban, a jutalom-érzésben és predikcióban, a függőség kialakulásában, a munkamemóriában és a végrehajtó funkciókban. A Parkinson-kór neurológiai oka a középagyi dopaminsejtek pusztulása.

A “boldogságérzetet” kiválthatjuk például relaxációval, akupunktúrával, futással ( a futók gyönyöre), de okozhatja terhesség is.

Futók gyönyöre

Az endorfin termelésnek ismert az a jelensége, hogy ha valaki fáradhatatlanul fizikai gyakorlatokat végez és átlép egy küszöbértéket, aktiválja az endorfin termelését.  A hosszú, folyamatos futás alatt is endorfinok szabadulnak fel.

Terhesség-boldogság-endorfin

A magzati méhlepény a terhesség harmadik hónapjában endorfint kezd termelni, mely bejut az anyai véráramba. Ezzel az anyák jobban tudják szabályozni a méhlepényen keresztül való tápanyagelosztást. Így a magzatok “rászoktatják” az anyjukat az endorfinra. Szülés után ezért léphet fel az anyánál depresszió vagy pszichózis. Az anya szervezetében a csecsemő szoptatásakor is termelődik endorfin. 

Még egy érdekesség

Mivel az endorfintermelődés nem csak az emberben van jelen, hanem minden gerinces élőlényben, ezért például egy állat sérülése után az endorfinok gondoskodnak arról, hogy az állatok érzékelhessék és kontrollálhassák a saját erejüket, illetve visszakapják a testük feletti irányítást a sérülés okának elhárításáig. Ezen felül gondoskodnak arról, hogy ez az állapot a szükséges ideig fennálljon.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.