Interjú

“Ugye tudod jól…”-Beszélgetés Zorkával

A hónap elején Lackfi Dorottyával, művésznevén Zorkával készítettünk egy interjút, akinek Pont elég című dala idén augusztusban jelent meg (a címben ennek dalszövegéből idéztünk). A továbbiakban ezt olvashatjátok, de a cikk végén megtaláljátok az interjú kibővitett, videós változatát is.

  •  Először is azt kérdezném hogy vagy, miként élted meg az eddigi, koronavírusos időszakot?

Köszi, én nagyon jól vagyok. Számomra a koronavírusos időszak valamiképpen pozitívan jött ki, ugyanis pont ez a Zorka projektem ennek a hatására jött létre, akkor kezdtem el rajta igazán dolgozni. Egy hangmérnök, producer ismerősömmel Mazán Attilával; egyszer csak jött egy ötlet, ő dobott egy dalötletet, és akkor én kezdtem el szövegeket írni, majd folytatódott ez a folyamat. Így gyakorlatilag 3 dalt megírtunk az első hónapban, már a koronavírus alatt, úgyhogy nekem elszabadította a kreatív energiákat.

  • Hogyan jött az életedbe a zene? Mióta foglalkozol tudatosan vele?

Nekem nagyon kicsi korom óta elkezdődött már így a közös éneklés, meg a zenének a közösségépítő folyamata, vagyis benne volt az életemben, mert anyukám (Bárdos Júlia, művészettörténész – a szerk.) ágán ott a Bárdos Lajos (Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző – a szerk.) leszármazottai között nagyon sok zenész van, és ez mindig valamiért egy ilyen fontos része volt az életünknek. Én 16 évesen kezdtem el énektanárhoz járni, akkor esett le, hogy ez így nagyon érdekel, és a Kőbányai Zenei Stúdióra végül csak az érettségi után két évvel jelentkeztem, akkor tudtam ezt eldönteni, akkor lett számomra világos, miszerint ezt szeretném csinálni teljes állásban.

  • Ugye már volt egy dalod, ami a Tétlen címet viseli, de ezt még a “polgári neveden” jelent meg. Ezt követte a Pont Elég, amivel elindult Zorka útja is. Mikor vetődött fel benned a gondolat, hogy elkezded ezt a projektet?

Igazából ezt a Zorka nevet egy teljesen random szituációban hallottam meg, és akkor ragadt így meg bennem a gondolat, hogy ezt szeretném, mint művésznév, alkalmazni. Egy munkahelyemen valaki Dorka helyett Zorkának szólított, s akkor én így hirtelen mondtam; “Ez egy betű különbség, de mennyivel jobban tetszik”. Onnantól kezdve, mikor megvolt a hátsó részében az agyamnak, hogy nagyon tetszik ez a név, aztán még egy folyamat volt nekem, amíg kialakult, hogy én tényleg énekes vagyok, tényleg ezzel szeretnék foglalkozni. Például az első dalom a “Tétlen”, az a projekt még nagyon erősen az édesapámhoz (Lackfi János, író, költő, műfordító) kötődött, és ott úgy éreztem ennek még az eredeti nevemen kéne mennie. Nagyjából egy évvel később határoztam el, hogy ezt a művésznevet most már elkezdem használni.

  • A dal zeneileg kifejezetten vidám, viszont a dalszöveg keserédesnek tűnik. Mi adta hozzá az ihletet?

Ez, ahogy hallható is, egy szakítás után közvetlen – egyébként két nappal utána- keletkezett dal. Igen, a keserédes szöveg az automatikusan jött, mert ugye ilyenkor pontosan így érzi magát az ember. Szerettem volna ezt a kontrasztot kicsit élesíteni, pont a klippel is, hogy az ember össze-vissza van, össze-vissza érez, és valahol jó érzés kiszabadulni egy kapcsolatból, máskor fájdalmas. Ez a kettő pedig folyamatosan keveredik.

  • Egyszerű, de mégis sokatmondó videó született. Milyen volt a klipforgatás, mi volt a koncepció?

A klipforgatás nagyon jó volt, egy alacsony költségvetésű dolog volt az egész, mert én egyedül szerepeltem benne, meg még egy ember volt, aki ezt az egészet elkészítette, Honti Gergely. Jó hangulatú volt az egész forgatás, egy airbnb-nek a fürdőszobáját béreltem ki hozzá. Nekem alapvetően erről a dalról ez jutott eszembe, ez az ötlet, hogy amiben talán a legjobban meg lehet mutatni ezt az összérzést, az a készülődési jelenet, amit az ember otthon végez, mielőtt indul valahova. Legalább is nálam biztosan ez mutatja meg a legjobban a hangulatomat, az ilyen összevisszaság, kicsit megbolondulás, de próbálnám magam megerősíteni is.

  • Milyen módon zajlik egy dal elkészítése?

A mostani dal a “Pont elég”, és az azt követő kettő dal, ami még készülődik a projektben, ezek úgy jöttek létre, hogy Mazán Attila kollégám, barátom összedob egy zenei alapot, én pedig kitalálom rá a dallamot, meg a szöveget, majd végül együtt formáljuk az egészet, közösen, a stúdióban.

  • És talán a legérdekesebb; Mi várható a jövőben?

Mindenképpen szeretném ezt a Zorka-projektet még a közeljövőben is, újabb és újabb dalokkal ellátni. Idén még kettő dal van, ami várható tőlem, közben folyamatosan készül a lemez, amit januártól kezdünk el felvenni.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.