Irodalom

A medve hónapja

Az ember mindig vár valamilyen napot, valamilyen ünnepet. Februárban általában mit várnak az emberek? Mi mást, ha nem a Valentin napot, igaz? Más említésre méltó nap van-e? Február utolsó napja az érdekes lehet, szülinap ügyben. Viszont van egy nap, ami a kedvencem ebben a hónapban. Ami nem más, mint február másodika. Karolina névnapja.

Már hagyomány, hogy minden február másodikán, elmegyünk apával az állatkertbe és miközben beszélgetünk, odatartunk a medvéhez is. Hiszen ezen a napon kiderül, hogy mikor ér véget a tél, és kezdődik el a tavasz. Sokszor megfordult a fejemben a kérdés, hogy honnan tudja a medve, hogy most, ezen a napon mit kell csinálnia. És amúgy is állatkertben él, tehát nem mindegy neki? A vacsoráját ugyanúgy megkapja. Lehet, hogy nem is érdekli az árnyéka, egyszerűen csak friss levegőre vágyott vagy mereng miközben éppen egy fűszálat néz. És az ember félreérti, azt hiszi, hogy most meglátta az árnyékát. Azt is eltudnám képzelni, hogy a vadonban élő medve, miután tudomásul vette, hogy itt a tavasz visszamegy aludni. Teljesen kómás, most kelt fel és még menjen halat fogni vagy mosolyogni a kamerának? És mi van, ha lámpalázas? Nem szereti a kamerákat. Kattogtatják őket és még csak nem is finom. Nagy felelősség nyomja a vállát, mert neki kell megmondani, hogy meddig tart a tél, ráadásul mindenféle meteorológiai előképzettség nélkül. El tudom képzelni, hogy aza medve, aki már régóta az állatkertben él úgy megörül a gyerekeknek, akik meglátogatták, ebben a téli unalomban, hogy eszébe sem jut visszamenni a barlangba. Végre társaság, igazán nem lehet elvárni tőle, hogy faképnél hagyja a gyerekeket. Szóval nem siet vissza, hanem élvezi a társaságot, ha már a télapót és a karácsonyt átaludta.

A világ másik táján pedig a mormota látja el ugyanazt a munkakört. Amerikában őt kérdezik, hogy meddig tart a tél. És gondoljunk csak bele, hogy az amerikai mormota nem chat-elhet a magyar macival, hogy konzultáljanak erről a kérdésről. Sajnos idén a mormota meghalt. Ezt volt a hírekben, hogy nem tudtak beszerezni egy másikat. És így minden a magyar macikon múlik. Február másodikán előbújt a nap, aztán visszabújt a felhők mögé, ezzel dilemma elé állítva őt. A mi medvénk is visszament a barlangba aludni még egy keveset, mint ahogy mi szoktunk hétfő reggel a felkelés előtt.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.