Irodalom

Az irodalom sötét oldala

Az „öngyilkos nemzet“ kifejezés sajnálatos módon illik a magyar népre, nálunk az egyik a legnagyobb öngyilkos ráta az EU-ban.  

Mindenkit érnek fájdalmak, mindenki szenved néha. Költőink, neves irodalmáraink műveikkel írták le gondolataikat, érzéseiket, szintúgy a problémáikat is. Összeszedtem pár olyan magyar írót, aki a saját kezével vetett véget életének. 

  1. Csáth Géza (1887-1919) 

Csáth Gézáról köztudott volt drogfüggősége, ő úgy tartotta, hogy az ópium, illetve a morfium tartja őt produktívnak, és jobban tud fókuszálni műveire. 

Állapota komoly romlásakor próbált leszokni a különböző szerekről, az elvonási tünetek pedig paranoiája növekedéséhez vezetett, majd elmegyógyintézetbe is került. Megszökött onnan, hazament, lelőtte terhes feleségét, majd a saját életének is véget akart vetni, de elfogták, és újabb kórházba zárták. Ez sem tartotta fel sokáig, onnan is megszökött kis időn belül. Szabadka közelében, 1919. szeptember 11-én feltartóztatták ugyan, de egy pantropon nevű szerrel véget vetett életének. 

  1. Márai Sándor (1900-1989) 

Márai Sándor öregségében nem tudta feldolgozni szerettei (felesége, fogadott fia) halálát, így magányossága miatt főbe lőtte magát 1989. februárjában. A sors szörnyű fintora, halála után, a rendszerváltás után kezdett munkássága világhírűvé válni. 

  1. Wass Albert (1908-1998) 

Wass Albert emigrált Amerikába, ahol átverték a könyvei kiadásával kapcsolatban, így nehéz anyagi háttérbe került. Saját vadászpuskájával ölte meg magát, szintén egy februári napon. 

Kérésére hamvai Erdélyben lettek eltemetve. 

  1. Osváth Ernő (1877-1929) 

Nyugat egyik elindító és szerkesztő személye, aki felfedezte Móricz és Babits tehetségét, szintén öngyilkos lett. 

Lánya, Ágnes rettenetes tuberkulózisban szenvedett, ami hatására felesége főbe lőtte magát. Ezután egyedül ápolja beteg lányát, akit pár éven belül el is vesztett. Osváth mellkasába eresztett golyót.  

  1. Juhász Gyula (1883-1937) 

Juhász Gyulát nem is kell bemutatni. Reménytelen szerelme Anna iránt már az őrületbe, depresszióba kergette. 1929-től egészen haláláig 9 alkalommal kezelték Szegeden az elmegyógyintézetben.  Utolsó napjaiban nem mutatott érzéseket, rideg és elutasító volt, csak újságot olvasott egész nap, erős nyugtatókkal tudott csak aludni. Ezek a gyógyszerek segítették őt a másvilágba, gyógyszertúladagolásban hunyt el, születésnapja után két nappal, április 6-án. 

  1. József Attila (1905-1937) 

Utolsónak József Attilát hagytam, akinek a legtöbben ismerik történetét. Szegény, tragikus sorsa már gyermekkora óta kíséri, anyja elvesztésétől kezdődően.  

1937. december 3-án sétálni indult Balatonszárszón, és megmagyarázhatatlan módon, egy elég lassú tehervonat alá esett. Öngyilkosságnak titulálták szellemi állapota miatt, de sokan gondolják úgy, hogy baleset áldozata lett. 

Te mit gondolsz? 

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.