Receptek

Sütőtökös receptek

Sajtos makaróni sütőtökkel

Hozzávalók:

hat evőkanál reszelt parmezán sajt

50 dkg penne

három evőkanál vaj

két evőkanál finomliszt

három csésze tej

10 dkg sütőtök meghámozva, apró darabokra vágva

két gerezd felaprított fokhagyma

fél teáskanál só

két csésze reszelt ementáli sajt

fél teáskanál bors

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A parmezánból készíts kis kupacokat a tepsibe, majd süsd őket 10 percig, amíg halványbarnák lesznek. 
  2. Főzd meg a tésztát, és  tedd félre.
  3. Egy serpenyőben olvaszd meg a két evőkanál vajat, keverd bele a lisztet. Egy perc folyamatos keverés mellett főzd aranybarnára. Ezután óvatosan add hozzá a tejet, és így főzd még öt percig.
  4. Tedd hozzá a tököt, a fokhagymát, a sót, és a maradék vajat. Alacsony lángon párold 25 percig, amíg  a tök teljesen meg nem puhul.
  5. Ha ez kész, pürésítsd egy mixerrel, aztán a parmezánnal és az ementáli sajttal keverd össze egy lábasban. Főzd addig, míg a sajt olvadni kezd. 
  6. Végül keverd össze a tésztával, és már tálalhatod is.

Sütőtökös pite

Hozzávalók a tésztához:

25 dkg liszt

5 dkg porcukor

12,5 dkg hideg vaj

kevés tej

vaj a forma kikenéséhez

Hozzávalók a töltelékhez:

50 dkg hámozott, magozott sütőtök

50 dl tej

15 dkg porcukor (helyettesíthető mézzel is)

2 tojás

ízlés szerint fahéj

Elkészítés:

  1. Elsőként a tököt rakd be a 190 fokos sütőbe. 
  2. A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat gyúrd össze.  Annyi tejet adj hozzá, hogy omlós legyen. Mindössze addig kell gyúrni, amíg össze nem áll, ezután fél óra pihentetés következik a hűtőben.
  3. A már megsült tököt hagyd kihűlni, majd kanalazd ki. Alacsony lángon főzd össze a tejjel és a cukorral. Ha ezzel végeztél, tedd félre.
  4. Vékonyan kend ki a piteformát vajjal, majd oszlasd el egyenletesen a tésztát. 
  5. Verd fel a tojásokat, és add hozzá a lehűlt tökös masszához. Ízlés szerint ízesíthető pl. fahéjjal.
  6. A krémet oszlasd el a tésztán. Ezt követően 160 fokon süsd 45 percig.

A receptek nyolc adagot foglalnak magukba.

Jó étvágyat! 🙂

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük