Sütőtökös receptek
Sajtos makaróni sütőtökkel
Hozzávalók:
hat evőkanál reszelt parmezán sajt
50 dkg penne
három evőkanál vaj
két evőkanál finomliszt
három csésze tej
10 dkg sütőtök meghámozva, apró darabokra vágva
két gerezd felaprított fokhagyma
fél teáskanál só
két csésze reszelt ementáli sajt
fél teáskanál bors
Elkészítés:
- Melegítsd elő a sütőt 190 fokra. A parmezánból készíts kis kupacokat a tepsibe, majd süsd őket 10 percig, amíg halványbarnák lesznek.
- Főzd meg a tésztát, és tedd félre.
- Egy serpenyőben olvaszd meg a két evőkanál vajat, keverd bele a lisztet. Egy perc folyamatos keverés mellett főzd aranybarnára. Ezután óvatosan add hozzá a tejet, és így főzd még öt percig.
- Tedd hozzá a tököt, a fokhagymát, a sót, és a maradék vajat. Alacsony lángon párold 25 percig, amíg a tök teljesen meg nem puhul.
- Ha ez kész, pürésítsd egy mixerrel, aztán a parmezánnal és az ementáli sajttal keverd össze egy lábasban. Főzd addig, míg a sajt olvadni kezd.
- Végül keverd össze a tésztával, és már tálalhatod is.

Sütőtökös pite
Hozzávalók a tésztához:
25 dkg liszt
5 dkg porcukor
12,5 dkg hideg vaj
kevés tej
vaj a forma kikenéséhez
Hozzávalók a töltelékhez:
50 dkg hámozott, magozott sütőtök
50 dl tej
15 dkg porcukor (helyettesíthető mézzel is)
2 tojás
ízlés szerint fahéj
Elkészítés:
- Elsőként a tököt rakd be a 190 fokos sütőbe.
- A tészta elkészítéséhez a hozzávalókat gyúrd össze. Annyi tejet adj hozzá, hogy omlós legyen. Mindössze addig kell gyúrni, amíg össze nem áll, ezután fél óra pihentetés következik a hűtőben.
- A már megsült tököt hagyd kihűlni, majd kanalazd ki. Alacsony lángon főzd össze a tejjel és a cukorral. Ha ezzel végeztél, tedd félre.
- Vékonyan kend ki a piteformát vajjal, majd oszlasd el egyenletesen a tésztát.
- Verd fel a tojásokat, és add hozzá a lehűlt tökös masszához. Ízlés szerint ízesíthető pl. fahéjjal.
- A krémet oszlasd el a tésztán. Ezt követően 160 fokon süsd 45 percig.

A receptek nyolc adagot foglalnak magukba.
Jó étvágyat! 🙂