Tech

Next-Gen konzolok

A videojáték-konzolok népszerű terjedése egészen 1972-ig, a Magnavox Odyssey megjelenéséig vezethető vissza. Ez a volt az első, televízióhoz csatlakoztatható játékkonzol. A VES 1976-os megjelenésével a piacra került egy igazán forradalmi termék, mely innovatív kazetta rendszerével akkora változást hozott, hogy ez jelöli az első videojáték-konzol generáció végét, és a második kezdetét. Azóta rengeteg változáson ment át az iparág, és jelenleg a nyolcadik és kilencedik generáció között ingadozunk, de hamarosan teljesen váltunk.

         A kilencedik generáció 2017 óta tart hivatalosan, a Nintendo Switch megjelenéséhez kötjük a dátumot. A Microsoft és a Sony, az ipar két „nagyágyúja” még nem dobott a piacra újgenerációs konzolt, viszont már mindketten bejelentették őket. Az Xbox Series X és PlayStation 5 a 2020-as ünnepi szezonban fog a felhasználók kezei közé kerülni.    

         Rengeteg forradalmi technológia válik sztenderddé a váltás során. Mindkét konzol képes lesz natív 4k játékra, de akár 8K felbontásban működni tudnak. Erre valószínűleg nincs még hatalmas piaci igény, hisz a legtöbb ilyen tévé egy millió forintos árcédulával díszeleg. A minőség feláldozásával fel tudnak menni akár 120 FPS-ig, és Ray Tracing technológiát használnak. Ez lehetővé teszi, hogy minden egyes fénysugarat, azok visszaverődéseit és az általuk vetett árnyékokat kiszámolják, szuper élethű fényviszonyokat produkálva. Alap felszereltség lesz az SSD tárhely, ami a modern számítógépekben is szinte már sztenderd.

Xbox Series X
A Microsoft új konzolja, az Xbox Series X
A Sony 2 konzolt tervez piacra dobni. A PS5-ből egy olcsóbb, lemezolvasó nélküli változat is érkezik

     A számok alapján mindkét konzol lenyűgöző. Eddig sosem látott grafikai minőség fog elénk tárulni. Ezt a harcot a játékok fogják eldönteni, de legalább tudjuk, hogy fantasztikus élményben lesz részünk a megjelenéskor, bármelyet is válasszuk.