Tudomány

Természettudomány az Életben

Minden hónapban újabb érdekességek és egy találós kérdés.

A mai rohanó világban már alig vesszük észre, milyen érdekesek is a természettudományos tantárgyak. Szerintem, ha azt mondom, hogy a matematika néha száraz, nehéz és unalmas akkor azzal szinte mindenki egyetért, de jobban belegondolva, rájöhetünk, miként matematika nélkül a mai modern világ nem létezne. Számítástechnika, pénzügy, tömeggyártás és még sok más, ami a kényelmünket szolgálja, nem létezne, de vajon mi a helyzet a többivel?

Kémia: A kémia az anyagok minőségi változásaival foglalkozó tudományág. A kémiában sokszor találkozhatunk vegyjelekkel és ezeknek az egyenletével. Amit mindenki ismer, sőt talán az egyik legjobb barátunkká vált a gimis kémia órák alatt, az a periódusos rendszer.

A mostani helyzetnek köszönhetően többek örömére, végre globálisan is egyre inkább hangsúlyt fektettek a személyes higiéniára (kézmosás, fertőtlenítés). A higiéniáért főképpen a kémia felelős. Bőrbarát és erős fertőtlenítők előállításához elengedhetetlen, de a háztartásban szintén sok helyen jelen van. (pl.: „hipó”, sósav, ecet).

Otthon elvégezhető kísérlet: Egy tojást tegyük bele egy pohárba, majd öntsük fel ecettel. 24 órán keresztül hagyjuk állni. A kísérlet magáért beszél.

Fizika:  „Ami mozog az fizika, ami büdős az kémia..”

Azért ez a mondás nem teljesen igaz, de a fizika fedi le a szem számára látható világ történéseit. Természetesen, ha nem látjuk, akkor is jelen van.   A fizika az anyaggal, annak mozgásával, az energiával és az erővel foglalkozó természettudomány. Legfontosabb társunk fizikaórán a négyjegyű függvénytáblázat.

Vajon mi az első, ami eszünkbe jut, ha azt a szót halljuk, hogy indukció? Biztos van otthon mindenkinek olyan eszköze, ami árammal működik. Hol is találkozhatunk az indukcióval? A generátoroknál, amiket számtalan eljárással használhatunk. Az erőművekben valamilyen folyamattal (égetéssel vagy nukleáris láncreakcióval) hőt fejlesztenek, amitől nagy nyomású gőz képződik, így ez a gőz meghajt turbinákat (percenként több ezer fordulattal), amiknek a tengelye össze van kötve a generátorral. Ezek után egy transzformátor állomáson keresztül, az otthonunkba kerül.

Otthon elvégezhető kísérlet: Egy teafilter tetejét vágjuk le, ezt követően távolítsuk el. Tegyük le egy síkfelületre, és gyújtsuk meg a tetejét. Egy egyszerű és látványos kísérlet.

Biológia: Minden, ami él!

Az egyik kedvenc növényemet szeretném bemutatni most, ez pedig nem más, mint a Vénusz légycsapója, ami a szegfűviárgúak családjába tartozó rovaremésztő faj. 4-5 év alatt nő meg és 2-3 évtizeden keresztül él. A növény leveleinek végén helyezkednek el az édes illatot árasztó csapdák. Belsőjükben mindkét oldalon 3-3 érzékelőszőr található. A kisebb rovaroknak van esélyük a túlélésre, bár utána nem lesznek a régiek. A kibocsátott emésztőnedvekkel kb. 1-2 hét alatt bomlanak le.

Találós kérdés: Melyik híres tudós vagyok én?

 Angol fizikus voltam, 78 évesen hunytam el. Több könyvet írtam, és még film is készült rólam. Egy szép egyenleten dolgoztam életem során, ami mindent megmagyaráz. Szakterületem az általános relativitáselmélet és a kvantumgravitáció volt. Ezenfelül 3 gyerek édesapja voltam. A legmagasabb fokú elismerést, a Nobel-díjat sosem kaptam meg.

Források: tehetseg.hu, hu.wikipedia.org,

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.