Tudomány

Természettudományok az életben

Új hónap, új cikk a természettudományokról. Ebben a hónapban is az a cél, hogy minél több embernek a szívét rabolja el a természettudomány és a jövőben bizalmat szavazzanak a matematika, kémia, biológia, földrajz és fizika fakt egyikének. Sajnos egyre kevesebb 10.-es diák választ ilyen faktokat. Ha bárkinek kérdése adódna, mert bizonytalan, vagy csak érdeklődne.

Fizika

Vajon mi juthat az eszünkbe, amikor először hallunk a Faraday-kalitkáról. Talán egy Faraday nevű papagáj otthona? Esetleg egy speciális ketrec? Ennél sokkal izgalmasabb az igazi jelentése. Ez egy fizikai jelenség, ami Faraday után kapta a nevét. Az alap elvére utal a kalitka szó, mivel egy körben zárt vezetőről van szó. Minden töltés, ahogy áramot kapcsolunk erre a vezetőre a külső részén helyezkedik majd el, és a vezetőn belül nem lesz áram.

Kémia

 A kémia története már az őskorban elkezdődött. Az ősembernek szintén voltak kémiai ismeretei, még akkor is, ha ezt esetleg nem tudta. Tudtak tüzet gyújtani, ismertek bizonyos fémeket, és számos más kémiai ismerettel rendelkeztek. Később a festékgyártásnak az alapja is a kémiára épült. Természetesen, ahogy a fizikának a kémiára, ugyanúgy nagy szüksége van a fizikára a kémiának.

Találós kérdés

1948-ban születtem Budán. Egy egyetem viseli a nevemet. Egy nőt szerettem egész életemben, aki halálomig kitartott mellettem. Három gyermek édesapja voltam. Hobbim a hegymászás volt, de engem úgy ismerhetnek manapság, hogy magyar politikus, fizikus, akadémikus és egyetemi tanár. Leghíresebb találmányom a torziós inga. 1919-ben haltam meg.

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.