Tudomány

Természettudományok az életben

Ebben a cikkben szeretném népszerűsíteni a természettudományokat, hiszen sokatoknak a feje felett lóg az a bizonyos kérdés, hogy „Akkor most én milyen faktra menjek? Mit is szeretnék csinálni?” Én is tanácstalan voltam olyannyira, hogy a faktos jelentkezési lap leadása előtt 1 héttel döntöttem el, mi is az, amit szeretnék tanulni. 

Fizika 

Ha érdekel a világ működése, az atomoktól egészen a csillagokig, akkor a fizika fakultáció jó választás a számodra. Természetesen nem lesz könnyű, viszont egyik fakt sem az, de ha a kíváncsiság erősebb a lustaságnál, akkor baj nem lehet, sőt még tanulhatsz csúnya szavakat is, mint például a magfúzió. Ijesztőnek hangzik, de egy aktuális téma. Jelenleg egy 10 milliárd Eurós projekt van készülőben, Franciaországban. Az ITER egy nemzetközi összefogáson alapuló, lehetséges jövőbeli energiatermelési kísérlet. Az Úgynevezett tokamakban (Szovjet tórusz alakú magfúziós reaktor) 150 millió Celsius fokos deutérium és trícium plazmát fognak keringtetni, amit supra vezetők segítségével tartanak majd a pályáján. A fűtés elektromos árammal történik. A magfúzió végterméke egy hélium atommag és egy nagy energiájú neutron. Háromszor annyi energia szabadul fel a fúzió során, mint az U-235-ös hasadásakor. 

Otthon elvégezhető kísérlet 

Helyezz egy lufit láng fölé, és nézd meg mi történik, ezután engedj vizet egy lufiba majd azt is tartsd a láng fölé. Így készül a hőálló lufi. 

Kémia: 

Gondoltad volna, hogy a számítógépben és a tengerpartban van közös? Elárulom van. A szilícium. A homok szilícium-dioxidot tartalmaz, a számítógépekben pedig elengedhetetlen szerepe van a szilícium mikró chipnek, és még rengeteg helyen használnak szilíciumot. Csak magas hőmérsékleten reakcióképes. Oxigénnel reagálva 600 °C felett szilícium-dioxid keletkezik (ami a kvarc, illetve a homok alapanyaga. Fluorral már szobahőmérsékleten is hevesen reagál, a nagyobb rendszámú halogénekkel már csak magasabb hőmérsékleten. Érdekes ez a szilícium. 

Otthon elvégezhető kísérlet 

Szódabikarbónát és ecetet öntsünk össze, majd egy égő gyufával teszteljük kísérletünk sikerességét. 

Földrajz 

Bolygónk legmagasabb hegysége a Mount Everest, ami évente 4 milliméterrel magasabb lesz. A Himalája hegység része. Mostani magassága 8848 méter. Először 1953-ban sikerült megmásznia Edmund Hillary-nak és Tendzig Norgaj-nak, de 1924-ben 2 ember megpróbálta már megmászni, azonban sose tértek vissza. Sok jel utal arra, hogy elérték a csúcsot, erre tényleges bizonyítékot eddig még nem találtak. Egy film is készült az Everestről, ami az 1996-os tragédiát mutatja be.  

Találós kérdés 

Ki vagyok én? Híres a képem az interneten különös mosolyom miatt. 76 évesen 1955-ben haltam meg német Nobel-díjas elméleti fizikusként. Nobel-díjamat 1921-ben kaptam a fényelektromos jelenség törvényszerű felismeréréért. 2-szer házasodtam, de 2-szer is váltam el. 2 gyerek édesapja és 2 mostohagyermek nevelőapja voltam.  

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.