Utazás

Helyek, amiket látnod kell – Ópusztaszer

Helyek, amiket látnod kell – Ópusztaszer

A hely, ahol szinte mindenki járt már legalább egyszer, ha másképp nem is, egy általános iskolai osztálykirándulás keretein belül, mégis tud újdonságokat okozni. Ami túl közel van, mégis olykor túl távol érezzük a megszokott hétköznapoktól. Októberi helyszínünk a Dél-Alföld csodája, Ópusztaszer.

Nemzeti Történeti Emlékpark

Az enciklopédia tökéletesen meghatározza a funkcióját; egyszerre skanzen, szabadtéri múzeum és kirándulóhely is. Persze elsőként egy dolog juthat eszünkbe, ami nem más, mint a Feszty Árpád által festett „A magyarok bejövetele” címen futó mű, amely azonban az alkotó nevével híresült el igazán, így csak a Feszty-körképként emlegetjük.

A mondák alapján ezen a helyen értekeztek a magyar törzsek vezetői, itt „ütötték szerét” az országnak, innen az elnevezés is.

Skanzen

A megye Szabadtéri Néprajzi Gyűjteményében megtekinthetjük a népi építészet remekműveit, s ha itt járunk elénk tárul a múltszázad élettere, a lakosok mindennapjai, és egy teljesen másik világba csöppenünk, kiszakadva a mindennapokból.

Rotunda

A park ezen területén fedezhetjük fel a már említett Feszty-körképet, ami 120 méter hosszú és 1893-94 között készült. A 19. században különösen népszerűek voltak az ilyesfajta festmények a műkedvelők köreiben, így a művész a millenniumi ünnepségekre ilyet készített. A Rotundában járva különböző hanghatásokkal, például csatazajjal találkozhatunk sétánk közepette. Emellett több kiállítást is láthatunk a honfoglalás, a kunok, vagy éppen a középkori magyar várak, csaták történetét feldolgozó témában.

Nomád Park

Ezen a helyszínen az érdeklődök, lovasbemutatókat nézhetnek végig, természetesen a honfoglalás korát megidézve. A jurtában pedig történelmi érdekességekkel frissíthetik tudásukat.

Jurták

A Csete György és Dulánszky Jenő nevéhez köthető jurtákat kívülről is lenyűgöző látványként könyvelhetjük el, de az időszakos kiállítások mellett, a belül helyet foglaló íjászati, esetleg erdészeti bemutatók, kimondottan izgalmasak. Az egyik legkülönlegesebb látnivalója pedig nem más, mint a hatalmas mamutfenyő szelete, ami összesen 7 tonnát nyom, és egy kaliforniai erdőből került az emlékparkba.

Ópusztaszer weboldala

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.