Utazás

Helyek, amiket látnod kell…

Szilvásvárad a Szalajka- völgyben

Eger felől megközelítve Szilvásváradot, elérkezünk a Szalajka- völgybe, ahol mesebeli környezetben található az ország leglátogatottabb vízesése, a Fátyol-vízesés. A maga 17 méteres magasságával, ez hazánk egyik legnagyobb vízesése. A völgyben zakatoló kisvasút 4 km hosszan vezet, mely egy kihagyhatatlan élmény, viszont a parkolóhoz visszavezető utat érdemesebb gyalog megtenni. Így alaposabban kiélvezhetjük a természet nyújtotta csodálatos látványt. 

Fátyol-vízesés

Az Aggteleki cseppkőbarlang

Magyarország leghíresebb és egyik legnagyobb barlangja a Baradla-barlang, ami Magyarország és Szlovákia közös fennhatósága alá tartozik. Mindenképp említést érdemelnek a gyönyörű cseppkőképződmények, amiket minden káros hatástól óvni kell (pl.: érintés). Ebben a barlangban több szervezett útvonal látogatható, és ezeket különböző bejáratok felől közelíthetjük meg. Fontos információ a látogatásával kapcsolatban, hogy sok csapadék esetén a képződményben folyó patak vízszintje megemelkedik, így a látogatást lehetetlenné teszi.

Az Aggteleki cseppkőbarlang

Közelben: A Lázbérci- tározó (Bükki Nemzeti Park)

Dédestapolcsányból indulva, az Országos Kéktúra útvonalán haladva, csodálatos látványt nyújt a természet. Ha a közelben jár az ember, ezt a helyet nem lehet kihagyni, ugyanis nyugalmával oda csalogatja a látogatókat. De szerencsére még így sem kell nagy tömegre számítanunk, viszont vigyáznunk kell, mivel a víz odavonzza a szúnyogokat. Ez okból érdemes a táskánkban helyet hagyni egy szúnyogriasztó spray számára. Ennek ellenére a tározó látványának szépségét semmi nem árnyékolhatja be.

A Lázbérci-tározó

Leave a Reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.